Būna dienų, kai norisi gana paprasto, sotaus, lietuviško maisto. Kai atrodo, kad tiesiog norisi daug ir skaniai prisivalgyti, o paskui pažiūrėti gerą filmą.
Vieną iš tokių dienų nutariau pietums pagaminti keptą vištieną su bulvių koše ir tradicinėmis morkų su česnakais salotomis. Manau, retas atsisakytų šio patiekalo, nes jis sužadina malonius prisiminimus iš vaikystės, kai panašų valgį savaitgaliais ruošdavo mama… Beje, kalbant apie vištieną ir prisiminimus, jums taip pat gali patikti ir šis receptas iš praeities – Vintažinė vištiena su česnakais.
Duosiu vieną patarimą – šiam receptui nesirinkite vištienos filė, dėl to, kad kepdama orkaitėje ji labai išsausės. Nors šeimoje, ypatingai mano vyras, labai mėgstame filė, tačiau būtent šiam ir panašiems receptams labiausiai tinka vištienos šlaunelės ar blauzdelės, kurios kepdamos išlieka sultingos.
Taigi mūsų šiandienos patiekalui REIKĖS:
– vištienos šlaunelių ar blauzdelių;
– kelių obuolių;
– 1/2 pakelio šaldytų spanguolių;
– 1 v.š. rudojo cukraus;
– bruknių uogienės (aš visuomet renkuosi „Spilva”);
– kelių bulvių;
– 50 g sviesto;
– kelių morkų;
– 2 v.š. natūralaus majonezo (galima dėti daugiau ar mažiau, pagal skonį);
– kelių česnako skiltelių;
– vištienos prieskonių, druskos.
Kaip gaminti?
1. Kepimo formą išklokite folija. Sudėkite į ją skiltelėmis pjaustytus obuolius (geriau būtų juos nulupti, bet nebūtina), suberkite spanguoles. Viską apibarstykite cukrumi.
2. Vištieną įtrinkite prieskoniais (man labai patinka Ekomarket paukštienos prieskoniai), pagardinkite druska. Išdėliokite šlauneles/blauzdeles tarp obuolio skiltelių. Aptepkite mėsą bruknių uogiene.
3. Kepkite vištieną 180-200° karštumo orkaitėje 30-40 min. Jei norite būti tikri, kad mėsa iškepė – pamėginkite atskirti mėsą nuo kauliuko – ji turi lengvai atsiskirti.
4. Išvirkite bulves. Nupylus vandenį, įdėkite sviesto, pagardinkite druska ir sutrinkite bulvių košę.
5. Sutarkuokite keletą morkų. Įdėkite majonezo ir trinto česnako, druskos. Išmaišykite salotas.
Viskas, puikūs pietūs šeimai paruošti! Gardaus ir smagaus laiko visiems kartu prie stalo.
***
Išbandėte ar patobulinote receptą? Pasidalinkite komentaruose.