Pamenu, vaikystėje mano tėtis dažnai parnešdavo namo „Draugystės“ pyrago ir sausainių „Juostelės“. Kartais net draugiškai patraukdavome per dantį – na, kiek galima pirkti ir valgyti tą patį?
Tačiau dabar suprantu, kad yra toks dalykas kaip „nostalgiškas skonis“. Būtent todėl nusprendžiau kartu su dukryte pamėginti iškepti naminių „Juostelių“ ir sukurti jau mūsų bendrus prisiminimus ir nostalgiją.
Juostelėms reikės:
– 400 g miltų;
– 200 g šalto sviesto;
– 150 g cukraus;
– 2 kiaušinių;
– 0,5 a.š. kepimo miltelių;
– obuolienės ar kitos tirštos uogienės;
– smulkintų žemės riešutų.
Kaip gaminti?
1. Miltus sumaišykite su stambia tarka tarkuotu sviestu. Suberkite cukrų, kepimo miltelius. Įmuškite kiaušinį ir išminkykite tešlą.
2. Pabarstykite stalą miltais ir iškočiokite apie 0,5 cm storio tešlą. Supjaustykite ją pailgomis vienodo dydžio juostelėmis. Tešlos likučius būtinai duokite vaikams, kad pagamintų savo norimos formos sausainių .
3. Sudėkite pusę juostelių į kepimo popieriumi išklotą skardą. Aptepkite jas uogiene. Ant viršaus sudėkite likusias juosteles.
4. Išplakite kiaušinio trynį ir aptepkite juo sausainius. Apibarstykite riešutais.
5. Kepkite sausainius 180° karštumo orkaitėje apie 20-30 min. (kol gražiai apskrus).
Mano dukrytė dar paimprovizavo ir pagamino dar gardesnius sausainius su šokoladu – išbandykite ir šį variantą.
Skanaus!
***