Jei reikėtų įvardyti vieną iš labiausiai nostalgiškų vaikystės patiekalų, tai duonos ir pupelių salotos būtų vienas jų. Už lango siaučiant lietui, nutariau tokias salotas pasigaminti namuose, tik kiek kitaip – pridedant daugiau spalvų ir skonio. Rezultatas gavosi puikus, salotų neliko per pusvalandį Kviečiu išbandyti šį receptą ir Jus!
Ko reikalauja šios salotos:
– 4 didesnių riekelių tamsios duonos su saulėgrąžomis;
– 2 obuolių;
– skardinės baltųjų pupelių;
– kelių valgomųjų šaukštų veganiško (ar bet kurio kito) majonezo;
– 2 v.š. tarkuoto kietojo sūrio (pvz. „Džiugo“);
– šviežių svogūnų laiškų ir krapų;
– kelių skiltelių česnako ir maltų česnako miltelių;
– šlakelio tyro alyvuogių aliejaus;
– druskos.
Kaip gaminti:
1. Duoną supjaustykite smulkiais kubeliais. Suberkite juos ant kepimo popieriaus. Apšlakstykite duonos gabalėlius aliejumi, apibarstykite druska ir česnako milteliais. Įtrinkite prieskonius bei aliejų rankomis. Apkepkite duonos kubelius orkaitėje apie 10-15 min., kol gražiai apskrus.

2. Smulkiais kubeliais supjaustykite obuolius. Nuplaukite ir sudėkite konservuotas pupeles, pjaustytus žalumynus, trintas česnako skilteles, keptus duonos kubelius, sūrį bei majonezą. Viską dar šiek tiek pagardinkite druska ir gerai išmaišykite.

Skanaus!
***